agencija
NASLOVNICA
AGENCIJA
MEĐUNARODNA SURADNJA
VIJESTI I NAJAVE
DAN AKREDITACIJE
PUBLIKACIJE
ZAKONSKA OSNOVA
SUSTAV UPRAVLJANJA
USTROJSTVO AGENCIJE
PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA
KONTAKT
LOKACIJA
ZAPOSLENJA
 
akreditacija
FAQ
PRAVILA I UPUTE
ILAC i EA DOKUMENTI
MEĐULABORATORIJSKE USPOREDBE
REGISTAR AKREDITACIJA
PREGLED VERIFIKATORA
POTVRDA O AKREDITACIJI
 
ministarstva
TEMELJI
TEHNIČKO USKLAĐIVANJE
OCJENJIVANJE SUKLADNOSTI U EU
REGULIRANO PODRUČJE
 
usluge
e-UPIT ZA AKREDITACIJU
PRIJAVA ZA DOGAĐAJ
 
KORISNIČKE STRANICE
korisnicke stranice
SVJETSKI DAN AKREDITACIJE

Svjetski dan akreditacije obilježava se svake godine 9. lipnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti i značaju akreditacije. Dio je to globalne inicijative na promociji akreditacije koju zajednički provode Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC) i Međunarodni akreditacijski forum (IAF) od 2009. godine.


Svjetski dan akreditacije 2017
Akreditacija: Doprinosi povjerenju u graditeljstvo i izgrađeni okoliš

9. lipnja 2017. godine HAA je proslavila Svjetski dan akreditacije radnim skupom pod nazivom
Akreditacija: Doprinosi povjerenju u graditeljstvo i izgrađeni okoliš.

Program radnoga skupa možete pogledati ovdje.

Prezentacije sa skupa možete pogledati ovdje

Galeriju fotografija s radnoga skupa možete pogledati ovdje

Vijest o radnom skupu objavljena je i na twitteru Europske organizacije za akreditaciju (EA) twitter.com/eaaccreditation?lang=hr

ILAC/IAF brošura: Akreditacija: doprinosi povjerenju u graditeljstvo i izgrađeni okoliš (2017)

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskoga dana akreditacije fokusirala se na pružanje povjerenja u graditeljstvo i izgrađeni okoliš te na doprinos akreditacije za sve koji rade u tom sektoru, uključujući vlasnike zgrada, operatere, izvođače radova, proizvođače, dizajnere, arhitekte i inženjere u graditeljstvu. Također, cilj je bio promovirati koje koristi od akreditacije mogu imati tijela državne i lokalne uprave u kreiranju politika i propisa vezanih uz graditeljstvo, a pri tome vodeći računa o zaštiti okoliša, javnoj sigurnosti, sprečavanju prijevara, povjerenju javnosti i inovacijama.

Na radnom skupu koji je organiziran s ciljem obilježavanja Svjetskoga dana akreditacije Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) kao nacionalno akreditacijsko tijelo, koje pruža potporu u provedbi tehničkih propisa iz područja graditeljstva prezentirala je dosadašnji rad, akreditaciju u svrhu ovlaštenja/notifikacije te tijek postupka akreditacije, akreditirana i prijavljena tijela (notified bodies) iz područja graditeljstva Institut IGH d.d., Ascon Institut d.o.o., VIK HR d.o.o. prezentirala su važnost akreditacije za poslovanje na domaćem i međunarodnom tržištu te dosadašnja iskustva s akreditacijom, nadležno tijelo za koordinaciju unutarnjeg tržišta Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i nadležno tijelo za područje graditeljstva Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predstavili su svaki svoju ulogu, područje graditeljstva u kojem se zahtjeva akreditirano ocjenjivanje sukladnosti u svrhu ovlaštenja i notifikacije kao i stanje na tržištu građevnih proizvoda (rad tržišne inspekcije), predstavnici tijela infrastrukture za kvalitetu Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski zavod za norme i Hrvatski mjeriteljski institut prezentirali su svoje uloge i doprinos kvaliteti u građevinskom sektoru, predstavnici Komora Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore izložili su izazove s kojima se suočavaju poslovni subjekti u ispunjavanju zakonskih i drugih zahtjeva vezanih uz građevinsko područje.

Na ILAC web stranici www.publicsectorassurance.org mogu se pronaći primjeri iz Europe i cijeloga svijeta u kojima se akreditacija odnosno akreditirano ocjenjivanje sukladnosti koristi za potporu u području graditeljstva i izgrađenog okoliša.

Zajednička izjava predsjednika ILAC-a i IAF-a povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana akreditacije ovdje

Slika 1. Interaktivna slika (pređite mišem preko slike da otkrijete razna područja u kojima akreditacija, odnosno akreditirano ocjenjivanje sukladnosti igra važnu ulogu)

Svjetski dan akreditacije 2016

Akreditacija- Globalni alat za potporu u provedbi javnih politika

9. lipnja 2016. godine Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva radnim skupom obilježila je Svjetski dan akreditacije pod motom: "Akreditacija: Globalni alat za potporu u provedbi javnih politika".

Vijest o obilježavanju Svjetskoga dana akreditacije prenijela je HINA (vijesti)

Program (možete preuzeti ovdje) i prezentacije obilježavanja Svjetskoga dana akreditacije (možete preuzeti ovdje)

Hrvatska akreditacijska agencija u suradnji s nadležnim Ministarstvom gospodarstva organizirala je radno obilježavanje Svjetskog dana akreditacije 9. lipnja 2016. U skladu s ovogodišnjim motom obilježavanja na radni skup pozvani su predstavnici ministarstava i drugih tijela državne uprave kojima Hrvatska akreditacijska agencija odnosno akreditirana tijela za ocjenjivanje sukladnosti (laboratoriji, inspekcijska, certifikacijska i verifikacijska tijela) pomažu u provedbi tehničkih propisa. Programom je predviđeno da akreditirana tijela predstave što im akreditacija znači i kako im pomaže na domaćem i međunarodnom tržištu, da Hrvatska akreditacijska agencija kao nacionalno akreditacijsko tijelo, koje od svog osnivanja pruža potporu svim tijelima državne uprave u provedbi tehničkih propisa, prezentira dosadašnju suradnju s tijelima državne uprave te vizije za djelovanje u budućnost, a Ministarstvo gospodarstva da prezentira svoju ulogu koordinatora tijela državne uprave zaduženog za razvoj nacionalne politike u području akreditacije i ocjenjivanja sukladnosti.

Ovogodišnji fokus obilježavanja Svjetskog dana akreditacije potpora je koju akreditacija može pružiti i koju pruža u raznim područjima od javnog interesa (trgovina, sigurnost proizvoda, gospodarski razvoj, energija, sigurnost hrane, zdravstvena zaštita i zdravlje, građevina, zaštita okoliša i dr) te promocija internetske stranice www.publicsectorassurance.org na kojoj se mogu pronaći studije slučaja, istraživanja i primjeri iz cijeloga svijeta vezani uz korist koju upotreba akreditiranog ocjenjivanja sukladnosti donosi za razvoj gospodarstva i društva u cijelosti.

Također, Hrvatska akreditacijska agencija je povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana akreditacije objavila prijevode EA brošure: Akreditacija - Alat za podršku tijelima državne uprave (regulatori) i ILAC brošure: Akreditacija - Globalni alat za potporu u provedbi javnih politika

EA: Akreditacija - Alat za podršku tijelima državne uprave (regulatori)
ILAC: Akreditacija - Globalni alat za potporu u provedbi javnih politika

Svjetski dan akreditacije 2009-2015

arhiva